Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Lotta K.

Lotta K.

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä ötökkä - ja asiaa luteista

Tällainen löytyi huoneen ikkunalaudalta kuolleena. Pituus 8 mm. Mistä kyse, ei kai vaan mikään lude?

Kysymyksen lähetti: Lotta K.

Vastaus

Kyseinen laji on suokkolude, Elasmucha fieberi.

Toimituksen lisäys

Lisättäköön Markun oheiseen vastaukseen hieman yleistä tietoa luteista, koska aiheesta kysytään paljon. Erilaisia luteita on Suomessa yli 500 lajia. Näistä seinälude, eli lutikka on se, jota ihmiset ymmärrettävästi kammoavat. Aika monesta meille tulleesta ötökkäkysymyksestä paistaakin huoli mahdollisesta kodin lutikkahavainnosta. Onhan kyseessä varsin epämiellyttävä, joskus hyvinkin hankalasti poistettava vieras.

Lukijoiden rauhoittamiseksi todettakoon, että vuosien aikana kysymyspalstallemme tulleissa kysymyksissä ei taida olla yhtään varsinaista lutikkalöydöstä!

Tässä kuitenkin joitakin yleisiä asioita aiheeseen liittyen.

Jos epäilet, että olet löytänyt kotoasi lutikan, kannattaa ensin tavalla tai toisella varmistua lajista mahdollisimman nopeasti. Älä lähde suin päin poistamaan esimerkiksi huonekaluja kerrostalossa. Jos löydöksesi on oikea, voi lude tällöin levitä muualle taloon. Samasta syystä ei pitäisi käyttää erilaisia kaupan torjunta-aineita, koska ne tehottomina saattavat vain ajaa luteet naapuriin tai syvemmälle oman asunnon piilopaikkoihin. Ainoa oikea hoitotapa on ottaa joko suoraan tai isännöitsijän kautta alan torjuntayrityksiin.

Asukkaan toimista tärkein onkin ennaltaehkäisy matkoilla ulkomailla ja myös kotimaassa, sekä tavallisissa arjen toimissa.

Matkoilla kannattaa sängyn ja sen ympäristön tutkiminen suorittaa heti huoneeseen tultua. Verkosta löytää paljon ohjeita, millaisiin merkkeihin kannattaa kiinnittää huomiota. Matkalaukut kannattaa pitää poissa sängyiltä ja lattioilta. Kotiin tullessa vaatteet kannattaa pestä samantien 60:ssä asteessa. Suljettujen laukkujen saunottamista on toisinaan suositeltu. Tämä ei välttämättä ole järkevää, koska kyseessä on paloturvallisuusriski, kuten esimerkiksi tässä Ilta-Sanomien artikkelissa todetaan.

Lyhyesti; koska luteet ja niiden munat kuolevat 60:ssä asteessa, tulisi suljettu laukku olla yli 80 asteen saunassa, jotta kuumuus varmasti tavoittaa laukun joka kolkan. Lämpöä tulisi ylläpitää tuntien ajan ja vaatteita käännellä aika ajoin. Operaation aikana lauteiden alle viileään tippuneet yksilöt voivat kuitenkin selvitä hengissä ja paeta saunan rakenteisiin. Missään tapauksessa esimerkiksi kerrostalon yleistä saunaa ei saa käyttää tavaroiden saunottamiseen, koska tällöin mahdollinen ongelma voi levitä koko taloon.

Älä kierrätä luteita!

Ennaltaehkäisy liittyy myös kierrättämiseen. Vaikka kaikenlainen resurssien uusiokäyttö onkin erittäin suositeltavaa, kannattaa pitää kuitenkin ajatus mukana: esimerkiksi usein näkee, kuinka kierrätyslavalta haetaan sinne vietyjä huonekaluja. Koskaan ei voi kuitenkaan olla varma, mistä syystä jokin kaluste – tai vaikka matto – on kierrätyslavalle viety.

Jos siis hankit käytettyjä huonekaluja tai vaatteita, kannattaa ne tutkia todella tarkkaan ennen kotiin tuomista. Pieni säästö voi pahimmillaan tuoda mukanaan isot kustannukset. Huomioi myös, että kotivakuutus ei välttämättä korjaa luteiden poistamisesta johtuvia kustannuksia.

Luteiden vuoksi käytöstä poistetut tavarat täytyy sekä suojata että merkata selkeästi poistamisen yhteydessä, jotta ongelma ei siirry muualle. Tässäkin paras apu ja ohjeistus tulee alan yrityksiltä.

- LuontoPortti

Aiempia kysymyksiä, joissa esiintyy hakusana lude ja lutikka

– – –

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Emeritusintendentti Markku A. Huttunen Itä-Suomen Yliopistosta vastaa erityisesti hyönteisiin liittyviin kysymyksiin.