Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kuvat: Venla

Kuvat: Venla

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Miksi, oi miksi?

Miksi ihmeessä nämä banaanikärpäsiä muistuttavat lentävät kaverit änkevät näin sankoin joukoin sisätiloihin. Kyseessä on noin 10 vuotta tyhjillään ollut ullakkohuonepari. “Sisäänmuuttaessa” huoneissa oli runsaasti pikkuisia kärpäsenraatoja, mutta nyt ne ovat tehneet uudelleenhyökkäyksen. Valitettavasti jouduin käyttämään aimo annokset myrkkyä, sillä etikka-ansat eivät riittäneet tähän arsenaaliin. Mutta kun myrkyt piti tuulettaa pois, tulivat kaverit heti takaisin paikalle. Tulevat siis kevyesti ikkunanraoista.

Kysymyksen lähetti: Venla

Vastaus

Tekijöistä tiedetään sen verran, että ne ovat Chloropidae-heimon kahukärpäsiä, luultavimmin lajia Thaumatomyia notata. Tuolta lajilta on ennenkin todettu vastaavia massaesiintymiä ikkunoissa loppukesäisin ja syksyisin. On kuitenkin täysi mysteeri, miksi ne niin tekevät, se liittyy ehkä talvehtimiseen, mutta varmuudella syytä ei siis tiedetä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Tietokirjailija, biologi ja toimittaja Seppo Parkkinen vastaa erityisesti hyönteisiin liittyviin kysymyksiin. Hän on toimittanut LuontoPortille kimalaisten lajikuvaukset ja kääntänyt suomeksi nisäkkäiden lajitekstit.