Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Ötökän pesä

Löysin makuuhuoneesta lipaston päällä olevan onton keraamisen joutsenen sisältä ötökän/hämähäkin pesän. Joutsenen sisälle olen laittanut kangaskukkia ja pienet pattereilla toimivat tuikut. Ensin luulin kukkien muovivarsissa olevan valkoista hometta tai pumpulia. Kun nostin kukkia ylemmäksi paljastui valkoisten rihmojen (n. 10 cm) päissä roikkuvat herneen kokoiset valkoiset kuin lumipallot pienoiskoossa, niitä oli n. 20.

Järkytyin näkemästäni, jonka johdosta valokuva jäi ottamatta. Tungin koko helahoidon roskapussiin ja ulos kodistani. Nyt mieltäni on jäänyt vaivaamaan mikä ötökkä oli kyseessä ja poistinko sen pesän mukana vai jäikö se kotiini ja tekee mahdollisesti uuden pesän jonnekin. Olisiko voinut tulla kesäkuussa ostamieni viherkasvien mukana? Paikka on Kaakkois-Suomessa. Asun kerrostalossa.

Kysymyksen lähetti: Rape

Vastaus

Jos pallot todellakin riippuivat kukin oman lankansa varassa, niin hämähäkkipuolelta voisivat tulla kysymykseen esim. pallopedokki (Ero furcata), ruskolyhdykki (Agroeca brunnea) tai jopa luola-aukokki (Meta menardi) – kaikki harmittomia ja hyödyllisiä.

Toim. huom. Hämähäkit ovat tärkeitä luonnon ekosysteemissä. Niitä ei tulisi hävittää, vaan siirtää mieluummin paikkaan, jossa ne eivät häiritse ihmistä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Emeritusintendentti Markku A. Huttunen Itä-Suomen Yliopistosta vastaa erityisesti hyönteisiin liittyviin kysymyksiin.