Uutiset

Lapissa myyrävuosi

Julkaistu: 24.09.2010, Kategoria:

Toissatalvena itäsuomalaiset saivat hätistellä suureksi kasvanutta myyräkantaa. Nyt niiden määrä siellä on romahtanut, mutta sen sijaan Lapissa kärvistellään nyt myyrien kanssa. Siellä myyriä on eniten kahteenkymmeneen vuoteen. Myös Kainussa kerrotaan olevan runsas myyrävuosi. Metsäntutkimuslaitoksen professorin Heikki Henttosen mukaan lähes kaikkien lajien kannat ovat korkeita. Myyrähuippuja tulee säännällisesti noin neljän vuoden välein.

- Joka ikinen huippu on varsin erilainen, ne eivät ole veljeksiä keskenään. Joskus joku laji on runsaampi ja neljän vuoden päästä joku toinen laji jyllää, kertoo Henttonen.

Henttonen jatkaa, että Luoteis-Lapissa ja Käsivarressa myös sopulikanta on suuri tällä hetkellä. Lapinmyyriä on paljon ja ne voivat tehdä tuhoja pelloilla ja puutarhoissa.
Henttonen muistuttaa myös myyrien levittämästä myyräkuumeesta, jota saattaa myyrähuippuvuosina esiintyä normaalia enemmän. Erityisesti loka-marraskuussa odotetaan myyräkuumeaaltoa, kun myyrät siirtyvät lämpimiin rakennuksiin ja levittävät samalla tautia.

Yle: Lapissa ja Kainuussa runsaasti myyriä