Uutiset

Meksikonlahden öljykatastrofin torjunnan suunnitelma ja toteutus ontuu

Julkaistu: 08.06.2010, Kategoriat: ,

Viime viikot ovat olleet katastrofaalisia Lousianan rannikon asukkaille. He ovat odottaneet selvää toimintasuunnitelmaa, kuinka rantaan saapuvaa öljyä voitaisiin torjua ja öljyn tahrimia rantoja ja eläimiä puhdistaa.

Paikalliset ihmiset ovat valtavan turhautuneita. ”Olemme odottaneet ja odottaneet suunnitelmaa, mutta vieläkään sitä ei ole. Ei ole suunnitelmaa”, kertoi yksi turhautuneista asukkaista. Myös paikallinen hallitus ja rannikkovartiosto myöntävät epäonnistuneensa toimintasuunnitelmassa.

Kun ensimmäinen suuri öljylautta oli saavuttamassa osan Lousianan rannikkoa, paikalliset ihmiset päättivät toimia spontaanisti. He aloittivat puhdistustyöt ilman virallista lupaa ja toimintasuunnitelmaa. Aluetta pidetään yhtenä Amerikan laajimmista ja rikkaimmasta ekosysteemeistä, joten toimet sen säilyttämisestä olivat akuutteja. Paikalliset ihmiset kokosivat 30 yksityistä venettä, jotka alkoivat kerätä saapuvaa öljymassaa vedestä. Veneet levittivät puomeja, joihin osa öljystä pysähtyi ennen joutumista rannalle. Mukana oli myös Jacques Cousteaun pojanpoika Phillippe, joka antoi ohjeita sheriffihelikopterista käsin. Paikalliset ihmiset tarvitsevat kuitenkin nyt tehokkaampia välineitä, apua ja yhtenäistä, laajempaa suunnitelmaa, sillä uudet öljylautat saavuttavat valtavan pitkän alueen rannikkoa ja saaria.

Aihe on tärkeä myös Suomen kannalta, sillä Suomenlahdella liikkuu valtava määrä laivoja. Öljyturma on meilläkin mahdollinen. Sitä varten Suomessa laaditaan öljytorjuntasuunnitelmia ja pidetään koulutuksia niin vapaehtoisille kuin viran puolesta mahdolliseen öljyn torjuntatoimiin joutuville. Lousianan esimerkki korostaa, että suunnitelmien tekeminen ja niiden nopea toteuttaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Aiheesta uutisoi The Guardian