Uutiset

Harrastajien luontohavainnot tärkeitä

Julkaistu: 22.04.2020, Kategoriat: ,

Sinitiainen, kuva: Jari Peltomäki

Sinitiainen, kuva: Jari Peltomäki

Saimme vastikään kysymyksen Etelä-Ruotsista koskien sinitiaisten outoja kuolemantapauksia:

“Onko meneillään jokin sinitiaisia vaivaava sairaus? Täällä Vänersborgin liepeillä on viimeisen kahden viikon aikana viisi sinitiaista kuollut. Ruokintapaikallamme vierailee useita lintulajeja, mutta vain sinitiaiset kuolevat. Ne tulevat passiivisiksi, eivät jaksa lentää, ja kuolevat sitten muutaman tunnin jälkeen. Mietimme, ovatko muut nähneet vastaavaa?”

Välitimme kysymyksen Birdlife Suomen tiedottajalle Jan Södersvedille. Hän kertoi seuraavaa:

“Kyseessä on 90-luvulla Iso-Britanniasta löytynyt lintutauti, jonka aiheuttaa Suttonella ornithocola -niminen bakteeri. Se vaivaa erityisesti sinitiaisia, mutta myös muita tiaisia. Suomessa tautia on todettu vain kevättalvella 2017. Tänä vuonna Saksassa on todettu tuhansia tautiin kuolleita sinitiaisia, ja tautia on todettu myös naapurimaista. En tiedä tämänhetkistä Ruotsin tilannetta, mutta vuoteen 2018 mennessä Ruotsista ei ollut taudista yhtään havaintoa, joten hyvin uusi se on sielläkin.”

Södersved otti asian tiimoilta yhteyttä Birdlifen Ruotsin sisarjärjestöön. Siellä ei vielä tiedetty taudin levinneneen maahan, ja pyydettiinkin kysymyksen lähettänyttä henkilöä ottamaan yhteyttä Ruotsin valtiolliseen elänlääketieteen instituuttiin. Kyseinen laitos vastaa eläinten tartuntautien tutkimisesta Ruotsissa.

Tämä on hyvä osoitus siitä, kuinka jokainen luontoharrastaja voi tehdä tärkeitä havaintoja. Aina, jos havaitset jotakin mielestäsi tavallisuudesta poikkeavaa, kannattaa asiasta kysyä esimerkiksi alan järjestöistä, tai tutkimusta harjoittavilta tahoilta. LuontoPortti on vastannut asiantuntijakumppaneiden avulla jo tuhansiin lukijoiden luontokysymyksiin. Myös me ohjaamme kysyjän aina tarvittaessa eteenpäin virallisille tahoille, mikäli havainnoissa on jotain poikkeavaa.

Pidetäänpä silmät auki ja luonnosta huolta!

Linkkejä

Birdlife Suomi
Sinitiainen LuontoPortissa
The Guardian: Mystery bird illness investigated after German blue tit deaths
Helsingin Sanomat: Saksassa tuhansien sinitiaisten joukkokuolemia kahden viikon aikana, oireina hengitysvaikeuksia

Kuva: Jari Peltomäki
Teksti: Juha Lakaniemi

Muokattu 29.4.2020: Tarkennettu bakteerin löytymisajankohtaa, lisätty linkit The Guardian ja Hs.fi -lehtien juttuihin aiheesta.