Uutiset

Öljypäästöjen määrä pienentyi 2010

Julkaistu: 08.03.2011, Kategoria:

Suomen merialueilla havaittiin vuonna 2010 yhteensä 65 öljypäästöä, mikä on hieman edellisvuotta vähemmän. Päästöt ovat pienentyneet viime vuosina koko Itämeren alueella. Tyypillisesti päästöt sattuvat satama-alueilla vahingon tai huolimattomuuden seurauksena, ja valtaosa päästöistä on pieniä. Vain yksi viime vuonna havaituista päästöistä oli tilavuudeltaan yli 100 litraa.

Öljyn mereen päästämisestä seuraa öljynpäästömaksu, johon ei vaikuta teon tahallisuus. Maksuja määrättiin vuonna 2010 kolmessa tapauksessa ja yhden tapauksen tutkinta jatkuu.

Suomen ympäristökeskus ja Rajavartiolaitos valvovat päästöjä yhteistyössä käyttäen pääosin Rajavartiolaitoksen kahta valvontalentokonetta, joiden tekniikkaa on uusittu hiljattain. Lisäksi öljypäästöjä pystytään valvomaan sateliittikuvien avulla, joita Euroopan meriturvallisuusvirasto toimittaa Suomen viranomaisille. Päästöjen valvonnassa ja tutkimuksessa myös kansainvälisellä yhteistyöllä on suuri merkitys. Suomi, Viro ja Ruotsi valvovatkin öljypäästöjä myös toistensa talousvyöhykkeillä.

Lähde