Uutiset

Pikkuapollon kanta kasvanut merkittävästi Porvoossa

Julkaistu: 21.06.2011, Kategoria:

Rauhoitetun pikkuapollon siirto Porvoon Stensböleen on ollut menestys, sillä entisille elinalueille istutettu perhonen on levittäytymässä uusille elinpaikoille. Vuonna 2000 Porvoon Stensböleen istutettiin 20 paritellutta pikkuapollonaarasta. Viimeiset istutusta edeltävät varmat havainnot pikkuapollosta Uudellamaalla ovat 1940-luvulta.

Pikkuapollon kanta kasvoi istutusniityllä hiljalleen noin 200 perhoseen noin 10 vuoden aikana. Kahden viime vuoden aikana kannan koko on noussut nopeasti, ylittäen tänä vuonna 1000 yksilön rajan. Uudet esiintymät sijaitsevat parin kilometrin säteellä istutusalueesta.

Menestyäkseen pikkuapollo tarvitsee niittyjä, joissa kasvaa pystykiurunkannusta, sillä se on pikkuapollon toukkien ainoa ravintokasvi. Tähän mennessä perhonen on asuttanut kaikki kiurunkannusta kasvavat niittylaikut istutuspaikan läheisyydessä. Uudet esiintymät antavat toivoa pikkuapollon leviämisestä, ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijat toivovatkin havaintoja Porvoon Stensbölen ulkopuolella mahdollisesti nähdyistä pikkuapolloista. Pikkuapollon tuntomerkkejä ovat iso koko ja etusiipien melko suuret mustat täplät valkoisella pohjalla. Sen voi helposti sekoittaa muihin valkoisiin perhosiin kuten pihlaja- ja lanttuperhoseen.

Perhoskesä on muutenkin käynnistynyt hyvin. Pitkä ja lämmin viime kesä suosi perhosten lisääntymistä, ja runsasluminen talvi helpotti niiden talvehtimista. Lisäksi alkaneen kesän helteet ovat saaneet monet keskikesän perhoset liikkeelle etuajassa. Etenkin ritariperhosia on havaittu runsaasti.

Lähteet ja linkit