Uutiset

Lappeenrannasta löytyi erittäin uhanalainen heinäsirkkalaji

Julkaistu: 15.10.2013, Kategoriat: ,

Kuva: Jarmo Nieminen

Kuva: Jarmo Nieminen

Rudus Oy:n Lappeenrannan Rutolan hiekkakuopalta on löytynyt useiden kymmenien yksilöiden esiintymä sinisiipisirkkoja (Sphingonotus caerulans). Laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja erityisesti suojeltavaksi, mikä tarkoittaa, että lajin säilymiselle tärkeää esiintymispaikkaa ei saa hävittää tai heikentää.

Laiduntamisen ja metsäpalojen vähenemisen myötä laajat, avoimet alueet ovat katoamassa Suomen luonnosta. Kiviainesten ottoalueet tarjoavat mahdollisuuden avomaaluonnon monimuotoisuuden säilymiselle ja kehittymiselle.

- Lajin uudet löydöt todistavat, että myös avoimien soranottoalueiden merkitys luonnon monimuotoisuudelle voi olla todella merkittävä, toteaa Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs.

Rudus on luontoasiantuntijoiden kanssa kartoittanut toimipisteitään kesän aikana, tavoitteenaan selvittää niiden nykytilannetta ja arvioida mahdollisia jälkihoitotoimenpiteitä eli hiekkakuoppien maisemointitöitä. Sinisiipisirkkaesiintymän havaitsi kartoituksen yhteydessä museomestari Jaakko Kullberg Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

– Sinisiipisirkka tunnettiin pitkään ainoastaan muutamalta rantahietikolta Hankoniemeltä ja Raaseporin Padvasta, mutta viime vuosina laji on yllättäen löytynyt Kaakkois-Suomesta kahdelta sisämaan hiekkakuopalta – Virolahdelta ja Rautjärveltä, kertoo Jaakko Kullberg. Lajin elinympäristöt ovat uhanalaisia ja vähenevät hietikkoalueiden umpeenkasvun takia – useat esiintymät ovat pienentyneet tai kadonneet männyn ja kurtturuusun leviämisen vuoksi. Venäjän puolella laji esiintyy useilla Suomenlahden hiekkasaarilla, Karjalan kannaksella ja Laatokan rantahietikoilla, mikä selittää lajin viimeaikaisen leviämisen maamme kaakkoisosiin.

Sinisiipisirkka on avoimien rantahietikoiden ja arojen laji, joka suosii erityisesti hietikoiden paahteisia osia, joissa on myös karkeampaa soraa ja joissa sirkan etusiipien suojaväri antaa erinomaisen suojan. Laji on aktiivinen ja helposti havaittavissa vain auringonpaisteella. Sinisiipisirkka on erittäin nopea ja ketterä lentäjä muihin heinäsirkkoihimme verrattuna.

Lähde