Uutiset

Raahen Laivakankaan kultakaivoksella ongelmia jätevesien kanssa

Julkaistu: 14.03.2012, Kategoria:

Kaivosyhtiö Nordic Minesin kultakaivoksella Raahen Laivakankaalla on tullut ilmi jätevesiongelmia. Kaivoksen jäteveden keräysaltaat ovat lähes täynnä, ja yhtiö haluaisi päästää muun muassa rautaa, arseenia ja mangaania sisältäviä vesiä luontoon. Yhtiö hakee kiireellistä muutosta ympäristölupaansa ja selittää vaikeuksiaan poikkeuksellisen sateisella syksyllä.

Kaivos on toistaiseksi saanut toimia ilman vesien purkujärjestelmää. Keväällä sen on tarkoitus aloittaa mereen johtavan päästöputken rakennustyöt, mutta kevään sulamisvedet uhkaavat täyttää jätevesialtaat jo ennen sitä. Keräysaltaan on arvioitu olevan täynnä huhti-toukokuussa. Päästöputkesta on apua aikaisintaan syksyllä. Yhtiö esittää, että jätteitä päästettäisiin vesistöön pintavalutuskentän kautta. Yhtiön arvion mukaan päästöt eivät aiheuta luonnolle huomattavaa pysyvää haittaa.

Vasta pari kuukautta kultaa tuottanut kultakaivos työllistää yli 100 henkilöä ja sen tavoitteena on tuottaa vuosittain lähes 4 000 kiloa kultaa, mikä tekisi siitä yhden Euroopan suurimmista kullantuottajista.

Lähde