Uutiset

Rapukausi alkaa 21.7.

Julkaistu: 10.07.2013, Kategoria:

Lämmin alkukesä on jouduttanut rapujen kuorenvaihtoja, ja ravut ovat jo liikkeellä. Rapunaaraat ovat todennäköisesti pyydystettävissä jo 21.7. alkavan rapukauden alussa, sillä alkukesän koeravustusten perusteella lisääntyminen onnistui hyvin ja poikaset kuoriutuivat paikoin normaalia aikaisemmin. Jokirapuja odotetaan saaliiksi noin 1–2 miljoonaa ja täplärapuja noin 4–7 miljoonaa.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen seurannan mukaan täplärapukantojen kokojakauma oli viime syyskuussa poikkeuksellinen. Pyyntikauden lopussa pieniä, alle 10 cm pituisia rapuja on saaliissa normaalisti yli puolet, mutta viime vuonna vain noin neljännes. Koska talvikantaan jäi niukasti 8–10 cm mittaisia täplärapuja, uutta ravustettavaa ei kauden aikana todennäköisesti tule pyyntikokoon edellisvuosien tapaan, mikä voi pienentää täplärapusaaliita.

Lähes koko rapusaalis menee suomalaisten omaan käyttöön. RKTL:n tutkimuksen mukaan liki kolmannes suomalaisesta aikuisväestöstä syö kotimaisia joki- tai täplärapuja. Täplärapujen runsastumisen myötä rapujen kulutus on kasvanut. Kotimaisten rapujen lisäksi suomalaiset syövät erilaisia ulkomailta tuotuja makeavesirapuja.

Lähde