Uutiset

Maakotkia ammutaan Suomessa

Julkaistu: 09.07.2013, Kategoria:

Kuva: Jari Peltomäki

Kuva: Jari Peltomäki

Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi ovat huolestuneet viime aikoina paljastuneista maakotkien ampumisista. Vuoden sisällä on ammuttu neljää maakotkaa: Virroilla, Mouhijärvellä, Harjavallassa ja Köyliössä. Osaa kotkista on ammuttu haulikolla. Haulikolla ammutaan tyypillisesti alle 35 metrin päähän, joten lintujen tunnistamisen pitäisi olla helppoa.

“Petolintujen vaino on ihmisten luontotietoisuuden kasvun myötä ollut jo pitkään vähenevää. Viime vuosina tilanne on muuttunut, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa toteaa.

Myös Kainuussa on havaittu ongelmia pesimätuloksessa. Järjestöt pitävät ilmeisenä, että kyse on rauhoitettujen petolintujen vainon lisääntymisestä.

BirdLife Suomi ja Suomen luonnonsuojeluliitto pitävät tärkeänä, että todettuihin tapauksiin puututaan ja että poliisi ja metsästäjät tekevät parhaansa tapausten selvittämiseksi. Kotkien tai muiden petolintujen vainosta tietävät voivat ilmoittaa tiedoistaan poliisille ja luonnonsuojelujärjestöille.

Kaikki petolinnut ovat Suomessa rauhoitettuja. Maakotkan ampumisesta tuomitaan sakkoihin, minkä lisäksi ampuja joutuu korvaamaan valtiolle 4877 euroa. Lisäksi rikoksentekovälineen eli aseen menettää yleensä valtiolle.

Lähde