Uutiset

Saimaannorppaa suojaava verkkokalastuskielto voimaan

Julkaistu: 18.04.2011, Kategoria:

Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote, julkaistu: 15.04.2011

Saimaannorppia verkkokalastukselta suojeleva asetus ja vapaaehtoiset rajoitukset astuivat voimaan 15.4. Rajoitukset jatkuvat kesäkuun loppuun. Tarkoituksena on vähentää etenkin nuorten norppien kuolemista pyydyksiin. Poikaset lähtevät Saimaan jääpeitteen sulaessa liikkeelle pesistään, jolloin vaarana on sotkeutuminen kalanpyydyksiin.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä uudet kalastusrajoitukset antavat saimaannorpalle toivoa.

“Moni kuutti säästyy nyt vahvistamaan saimaannorppakantaa”, sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta. “Kaikkea pyydyskuolleisuutta ei tällä kuitenkaan saada pois. Verkkoihin jää norppia myös loppukesällä ja syksyllä. Rajoitusaluekaan ei ole vielä kattava.”

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä on syytä varautua rajoitusalueen tulevaan laajentamiseen ja nykyistä pidempiinkin kalastusrajoituksiin.

“Sopimuksia voidaan onneksi tehdä vastaisuudessa myös nykyisen sopimusalueen ulkopuolelle, kun kuutteja syntyy uusille alueille”, sanoo Veistola. “Ainoa hyväksyttävä tavoite on saada helposti estettävissä oleva kalanpyydyskuolleisuus kokonaan pois.”

Saimaannorpan kanta on noin 270 yksilöä. Saimaannorppa on vähälukuisin muutamasta kansainvälisen luonnonsuojeluliiton äärimmäisen uhanalaiseksi luokittelemasta hyljekannasta.

“Siksi sitä voi perustellusti sanoa maailman uhanalaisimmaksi hylkeeksi, jollainen siis on kokonaan Suomen vastuulla”, pohtii Veistola.

Lisätietoja

Luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola
Suomen luonnonsuojeluliitto,
puh. 0400 615 430

vs. viestintäpäällikkö Antti Halkka
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 040 700 65 82

Suomen luonnonsuojeluliitto

Lähde

Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote, julkaistu: 15.04.2011