Uutiset

SLL vaatii Vapoa luopumaan turpeenkaivuuhankkeista arvosoilla

Julkaistu: 04.10.2011, Kategoria:

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii valtion enemmistöomistamaa Vapoa luopumaan valmisteilla olevista turpeenkaivuuhankkeista arvokkailla tai luonnontilaisilla soilla. SLL:n mukaan tuhansia hehtaareita arvosoita on etenemässä turpeenkaivuun lupaprosesseissa huolimatta Vapon omasta linjauksesta, jonka mukaan turvetuotanto kohdistetaan ojitetuille ja luontoarvonsa menettäneille soille. Hallitusohjelmassa ja kansallisessa suostrategiassa tehdy ehdotukset on tehty useita ehdotuksia turvetuotannon tehokkaammaksi kohdentamiseksi. SLL:n mielestä nämä ehdotukset jättävät juuri lupaprosesseissa jo olevat, yhtiöiden omistamat suot enimmäkseen huomioimatta.

“Vastuullisemmaksi yritykseksi profiloitumista haluavan Vapon tulisi luopua hankevalmistelussa olevista tai vuosia lupaprosesseissa pyörineistä arvosoista oma-aloitteisesti. Yhtiön vastuullisuuspyrkimyksiä on muuten mahdotonta ottaa vakavasti”, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava toteaa.

Useista luonnoltaan arvokkaista soista on lupaprosesseissa kiistelty jo vuosia. Luonnonsuojeluliitto ja muut paikallisjärjestöt, kunnat ja kansalaiset ovat puolustaneet alueidensa arvosoita. Hylättyihin turvelupiin Vapo on voinut hakea muutosta muutetuilla hankesuunnitelmilla kerta toisensa jälkeen.

SLL on koonnut Uhattujen soiden karttaan esimerkkejä Vapon hallinnassa olevista luonnoltaan arvokkaista soista eri puolilta Suomea. Liitto kehottaa Vapoa luopumaan turvehankkeista näillä soilla.

Lähteet ja linkit