Uutiset

Suomen Itärajan läheisyydessä paljastui laiton susikasvattamo

Julkaistu: 05.04.2012, Kategoria:

Venäjän Karjalassa lähellä Suomen rajaa on paljastunut susikasvattamo, josta on vapautettu susia luontoon. On mahdollista, että osa susista on vaeltanut Suomeen ja sekoittunut Suomen susikantaan. Susikasvattamo on laiton ja sekä Suomen että Venäjän Karjalan viranomaiset ovat tuominneet sen toiminnan.

Susia on kasvattanut venäläinen aktivisti, joka kertoo vapauttaneensa ainakin 57 sutta. Tänä vuonna rajan tuntumassa sijaitsevassa Kimovaarassa on luontoon päästetty kuusi sutta, jotka oli alun perin hankittu Jaroslavin eläintarhasta. Toimintaa tukevat rahallisesti susiaktivistit eri puolilta Eurooppaa. Varoja on kerätty muun muassa internetsivuston avulla.

Venäläiset ja suomalaiset asiantuntijat pitävät kasvattamotoimintaa huolestuttavana. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojola toivoo, että susien istuttaminen loppuisi tähän. Ongelma on, että tarhassa kasvaneet sudet ovat tottuneita ihmisiin, mikä saattaa vaikuttaa niiden käyttäytymiseen.

- Siinä on ollut yksittäisen tutkijan tai susiharrastajan innostuksesta kyse. Mielekkyyttä ja merkitystä en tällä toiminnalla näe, Kojola sanoo.

Istutettujen susien kohtalo on epäselvä. Esimerkiksi Lieksassa on kuitenkin tehty havaintoja kesyistä yksilöistä, jotka saattavat olla istutettuja pentuja.

Lähteet