Uutiset

SYKE kerää yleisön havaintoja meduusoista

Julkaistu: 19.07.2012, Kategoria:

Kuva: Riku Lumiaro

Kuva: Riku Lumiaro

SYKEn merikeskus kerää yleisön havaintoja meduusoista Itämerellä nyt kolmantena peräkkäisenä vuonna. Meduusahavaintoja voi ilmoittaa Itämeriportaalin verkkosivuilla.

Pohjoisella Itämerellä esiintyy korvameduusaa (Aurelia aurita). Lisäksi harvemmin havaitaan suolaisessa vedessä viihtyvää hiusmeduusaa (Cyanea capillata). Korvameduusat ovat litteitä ja pyöreitä, kooltaan 1-20 cm. Ne ovat väriltään usein vaalean punertavia ja niiden selässä näkyy neljä vaaleanpunaista hevosenkengän muotoista sukurauhasta. Korvameduusoja on meressä eniten loppukesällä ja syksyllä, jolloin ne voivat sotkea kalaverkkoja ja tukkia voimaloiden vedenottoputkia.

Vuonna 2011 havaintoja korvameduusoista ilmoitettiin runsaasti. SYKE sai neljän kuukauden aikana 1780 meduusahavaintoa, mikä oli monin verroin edellisvuotta enemmän. Viimeiset havainnot meduusoista ilmoitettiin marraskuussa. Eniten havaintoja tehtiin Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Yleisöhavainnot ovat erittäin tärkeitä, sillä muuten meduusojen runsaudesta ei saada kunnolla tietoa.

Meduusat ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä ympäri maailman. Niiden uskotaan hyötyvän merten lämpenemisestä ja rehevöitymisestä. Myös ylikalastus voi vaikuttaa meduusojen runsastumiseen, sillä se vähentää meduusojen kanssa ravinnosta kilpailevia kaloja.

Linkit