Uutiset

Tänä syksynä paljon valkokärpässieniä

Julkaistu: 03.09.2010, Kategoria:

Lämpimän kesän jälkeen alkaneiden sateiden myötä metsiin on putkahdellut ennätysmäärä valkokärpässieniä. Valkokärpässienten kanssa on viime vuosina tapahtunut ikäviä onnettomuuksia, kun sientä on kerätty ja luultu herkkusieneksi. Valkokärpässieni on tappavan myrkyllinen. Valkokärpässieni vaikuttaa erityisesti maksan toimintaan ja voi johtaa kuolemaan. Viime syksynä tapauksia oli Suomessa useampia.

Valkokärpässieni viihtyy erityisesti sammaleisissa kuusimetsissä jonkin kosteikon lähettyvillä. Tänä syksynä valkokärpässieniä on ennätyksellisesti ilmeisesti johtuen lämpimästä kesästä ja sen jälkeen alkaneista sateista.

- En muista nähneeni vastaavaa aiemmin, vaikka olen harrastanut sieniä yli puoli vuosisataa, kertoo sienitieteen dosentti Harri Harmaja Luonnontieteellisestä museosta.
Valkokärpässieni sekoitetaan valitettavan usein herkkusieneen. Valkokärpässienellä on kuitenkin jalan tyvessä tuppi, joka herkkusieniltä puuttuu. Valkokärpässienen heltat ovat puhtaan valkoiset, mutta herkkusienen heltat tummuvat ruskeanmustiksi sienen kypsyessä. Jos ei ole aivan varma kumpi sieni on kyseessä, sientä ei kannata kerätä vaan jättää se metsään.

Aiheesta uutisoi Yle-uutiset