Uutiset

Uusi puiden tuhohyönteinen löydetty Suomesta

Julkaistu: 20.12.2010, Kategoria:

Järvenpäästä on löydetty kiinanrunkojäärä (Anoplophora glabripennis). Kiinanrunkojäärä on tuhohyönteinen, joka aiheuttaa puille vahinkoja. Nyt löydetty hyönteinen havaittiin lokakuussa ja tunnistettiin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa.

Kiinanrunkojäärä on alkujaan Kiinassa elävä hyönteinen, mutta se on levinnyt Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan kaupankäynnin myötä. Jäärän toukkia elää monien lehtipuiden rungoissa. Jäärä saattaa vaurioittaa pahasti puita heikentämällä niiden kykyä vastustaa muita tuholaisia. Kiinanrunkojäärän tiedetään elävän myös kylmässä ilmastossa, joten Suomi sopisi sille siinä mielessä hyvin elinalueeksi. Tiettävästi lajia on ollut aiemminkin Suomessa, mutta nyt vasta laji tunnistettiin virallisesti.

Järvenpäästä löydetyn yksilön arvellaan tulleen kivilaattojen mukana Kiinasta. Lähistölle oli tuotu laattoja Kiinasta puulaatikoissa asennusta varten. Kiinanrunkojäärä on niin sanotussa karanteeniluettelossa eli jos sellaiseen törmää, havainnosta tulee ilmoittaa Elintarviketurvallisuus Eviraan.

Lähde

Yle: Luonto ja ympäristö: Järvenpäässä tehtiin ikävä hyönteishavainto

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco