Luonto tekee hyvää. Moni tietää tämän oman kokemuksensa perusteella, ja tiedemaailma on täsmälleen samaa mieltä. Luonnossa liikkuminen vaikuttaa monin tavoin positiivisesti ihmiskehoon.
Nopeimmin huomaa vaikutuksen mielialaan. Metsässä samoilu vaikuttaa positiivisesti verenpaineeseen, ja laskee sydämen sykettä. Stressaantunut mieli rauhoittuu nopeasti.
Pidemmän aikavälin vaikutukset ovat myös mielenkiintoisia. Riittävä altistuminen monimuotoisen luonnon mikrobeille voi suojata esimerkiksi allergioilta. Emeritusprofessori Tari Haahtelan ja hänen kollegojensa tutkimuksissa on löydetty kytköksiä allergian lisäksi myös muihin sairauksiin. Viitteitä on siitä, että kaupungistumisen myötä vähentynyt luontokosketus ja liiallinen hygienia olisi taustalla esimerkiksi diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa Alzheimerin taudin lisääntymisessä.
Kuinka lisätä luontokosketusta?
Onko muita tapoja hyödyntää luonnon hyvää tekeviä vaikutuksia, kuin lisätä luonnossa liikkumista? Voisiko luontoa tuoda lähemmäs siitä vieraantuneita kaupunkilaisia? Tutkimusten perusteella sekin voi olla mahdollista. Esimerkiksi Helsingin yliopiston Luontopohjaiset ratkaisut -tutkimusryhmä on testannut päiväkoti-ikäisten lasten leikkiympäristön muovaamista luonnonmukaisemmaksi. Testiryhmissä ulkoiltiin viisi kertaa viikossa pihoilla, joille oli tuotu metsäpohjaa, eli kunttaa, siirtonurmea sekä istutuslaatikoita. Jo kuukauden jälkeen muutos oli havaittavissa lasten veriarvoissa ja ihon mikrobistossa. Testiryhmän arvot olivat muuttuneet samaan suuntaan, kuin lapsilla, joiden päiväkotiohjelmaan kuuluvat säännölliset metsävierailut.
Väitöstutkimuksen aiheesta tehnyt Marja Roslund:
”Eniten olen ylpeä siitä, että tutkimusryhmämme onnistui todistamaan, miten suhteellisen yksinkertaisilla toimilla voimme vähentää immuunivälitteisten häiriöiden riskiä myös kaupunkilaisten keskuudessa. Nämä häiriöt, kuten allergiat, astma ja tyypin 1 diabetes ovat lisääntyneet etenkin kaupungistuneiden maiden väestössä, mikä kuormittaa suuresti kansanterveyttä ja -taloutta.” (helsinki.fi, 2020)
Hyvät mikrobit osaksi tuoteinnovaatioita
Mielenkiintoisia ovat myös uudenlaiset tuotteet, joita havaintojen perusteella on viime vuosina lähdetty kehittämään. Ajatuksena on luonnon tuominen lähemmäs ihmistä ilman luonnossa vierailua. Suomessa on tutkittu esimerkiksi mikrobien tuomista suoraan iholle kosmetiikan avulla. Ruskovilla puolestaan valmistaa alusvaatteita, joissa vaatteen kuituihin on pystytty lisäämään metsämikrobeja uutteena. Lisää vastaavia innovaatioita lienee luvassa, positiivisten tutkimustulosten myötä.
Tutkimusten mukaan immuunijärjestelmän riittävä harjoittaminen monenlaisilla mikrobeilla vaikuttaisi olevan avainasemassa sairauksien ehkäisyssä. Luonnon monimuotoisuus tulisikin ottaa huomioon kaupunkien suunnittelussa nykyistä monipuolisemmin. Samaan aikaan voitaisiin lisätä ihmisten hyvinvointia, ja turvata luonnonlajeille elintilaa.
Rikas, monimuotoinen luonto suojelee meitä – ihan hyvä syy pitää siitä hyvää huolta!
Teksti: Juha Lakaniemi
Kuva: Jouko Lehmuskallio
LuontoPortin Vihreä viikko 2021 tuo esiin ympäristöaiheita positiivisella kulmalla. Vihreää viikkoa vietetään myös verkkokursseilla ja kaupassamme. Koodilla vv2021 saat kaikista tuotteista -20 % alennuksen.
Lähteet ja lisää luettavaa
- LuontoPortti verkkolehti: Luonnon monimuotoisuuden puolestapuhuja: Akatemiaprofessori Ilkka Hanskin (1953-2016) haastattelu
- Helsinki.fi: Kaupunkilaislasten terveys koheni luontoaltistuksen myötä
- Helsinki.fi: Metsäpohjainen piha paransi päiväkotilasten immuunijärjestelmää jo kuukaudessa
- Luke: Luonnon hyvinvointivaikutukset
- WWF-lehti: Luonnolla on tutkitusti suuria terveysvaikutuksia – Olet, mitä syöt, juot, hengität ja kosketat
- Yle Uutiset: Voiko metsäpöpöillä kyllästetty vaate ennaltaehkäistä allergioita? Kokeissa huomattiin, että mikrobiuute muutti ihmisten veriarvoja
- Yle Uutiset: Nokare vastustuskykyä, ole hyvä! Luonnon hyödyllisiä mikrobeja sisältäviä voiteita kehitetään vauhdilla markkinoille