Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Kuvat: Antero Tammisto
Pari viikkoa sitten alkoi oheisten ötököiden invaasio labbikseemme. 1–4 päivässä. Mitä lienevät?
Kysymyksen lähetti: Antero Tammisto
Kuvien molemmat yksilöt muistuttavat ulkoisesti siipensä katkaisseita hirvikärpäsiä (Lipoptena cervi), joita ne myös mielestäni ovat. Laji kuuluu täikärpästen heimoon Hippoboscidae, jonka lajeja on tavattu Suomessa 12 ja monet niistä ovat isäntäeläimen suhteen tarkkoja.
Pienempi yksilö lienee juuri muninut kotelon, kun on noin painunut kasaan. Hirvikärpäsethän eivät varsinaisesti muni, vaan kantavat munansa sisällään, ja toukat kuoriutuvat niin ikään naaraiden sisällä, jonne ne myös aikanaan koteloituvat. Naaras sitten vain “pinnistää” itsestään kotelon, joka useimmiten putoaa maahan. Usein koteloita löytääkin melko helposti hirvien makuupaikoilta, joilla ne myös talvehtivat odottaen kuoriutumistaan seuraavana vuonna. Samasta syystä myös aikuisia tuntuu löytyvän huomattavasti enemmän hirvien makuupaikkojen luota, sillä aikuiset eivät tiedetysti lennä pitkiä matkoja.
Luonnossa nämä ovat usein helpompia määrittää, kun koko ja elävän kärpäsen habitus käyvät paremmin ilmi. Lajituntomerkkejä on mm. koko, keskiruumiin selkäpuolen muodossa ja painaumissa sekä sukasten määrissä, scutellumin sukasten määrissä, pään yksityiskohdissa, värityksessä ja muodossa ym. Esimerkiksi sukasten laskeminen näistä kuvista ei onnistu, mutta painaumat näkyvät hyvin.
Tähän Hyönteiset-aihealueen kysymykseen vastasi Harry Nyström.