Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Harry Nyström

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.

 • Kuva: Ilkka Haurinen
  Hämähäkkikysymys

  Julkaistu: 3.11.15, Kategoria:

  Hei, olen ollut tekemässä kuvausharjoituksia lähimetsässä, jyväskylässä, kun aloin kuvaamaan metsähämähäkkejä verkoissa. Helpohkoja kohteita löytää ja mukava kuvata.

  01.09.15 ottamiani kuvia koneelle ladatessa huomasin että olin saanut hyvän kuvan hämähäkistä (lajia en tiedä) joka ensin näytti olevan saaliinsa kanssa. Kuvia enemmän katsoessani en ole enään varma onko kyse saaliista vaiko jostain parasiitistä.

  Eli kysynkin, mitkä lajit kuvassa esiintyy ja kumpi, jos kumpikaan, on päätynyt tässä saaliiksi.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Ilkka
  Mikä hepokatti

  Julkaistu: 28.10.15, Kategoria:

  Olisiko kyseessä pitkäsiipinen heinätöpökatti? Tavattu 17.8 Tampereen Hervannassa kerrostalon parvekkeella.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mauno Selin
  Susihämähäkki?

  Julkaistu: 27.10.15, Kategoria:

  Mikä hämähäkkilaji on kysymyksessä? Se tuntuu viihtyvän työpaikkamme toimistojen käytävillä ja siitä on tullut “lemmikki” koska epäilemme sen pyydystävän sokeritoukkia. Olemme useita kertoja siirtäneet sen ulos mutta aina se ilmestyy takaisin sisälle. Vai onko kysymyksessä sen lajitoverit.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Petsku
  Kuinka harvinainen/yleinen

  Julkaistu: 21.10.15, Kategoria:

  Törmäsin ensimmäistä kertaa tähän euroopan suurimpaan kärpäseen. Kuinka yleinen se on? Leivonmäessä sekametsässä havaittu 3.8. Oli kovin seurallinen suorastaan “päälletunkeva”.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Sirpa Uusi-uola
  Onko Palosirkka?

  Julkaistu: 21.10.15, Kategoria:

  Onko kyseessä Palosirkka? Kuumanapäivänä 22.8.2015 klo. 14:55 kuvasin tällaisen sirkan. Kuvauspaikka on Eurajoki sydänmaa, lammenläheltä ruohikosta. Lähistöllä on myös metsää ja peltoa.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jenna Järvikivi
  Ötökkäkysymys

  Julkaistu: 23.09.15, Kategoria:

  Nyt kävi niin että oli ikkuna jäänyt auki kun aamulla lähdin töihin. Ikkunassa ei ole hyönteisverkkoa, ja sain kokea ikävän yllätyksen kotiin päästessäni; koko valkoinen seinä ikkunän ympärillä, sekä keltaiset verhoni olivat täynnä kuvassa esiintyviä kärpäsasioita. Oikeen mielelläni haluaisin tietää mitä kyseiset ötökät ovat. Olisi hienoa, jos täältä löytyisi apu :)

  Kärpäset olivat noin muutaman millimetrin kokoisia, kuvan ötökkä oli yksi isoimmista. Myös ihan pikkiriikkisiä oli parvessa mukana. Sen verran pieniä ötököitä kuitenkin, että kännykän kameralla oli vaikeuksia tarkentaa. Kuvasta väriä on hieman vaikea hahmottaa, mutta ruskean ja beigen välimaastolla liikutaan.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jari Kinnunen
  Kysymys

  Julkaistu: 22.09.15, Kategoria:

  Mikä on tämä kummallisen näköinen yöliikkuja? Pituus on noin 18mm.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Raija Viskari
  Mikähän tämä hyönteinen?

  Julkaistu: 17.09.15, Kategoria:

  Helsingin Kalliossa kerrostaloasunnon lattialta löytyi liitteissä esitetty ötökkä. Se on noin 7 mm pitkä ja 5 mm leveä.
  Ensiksi säikähdin, että on lude, mutta ei taida olla? Mikähän se on?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mikael
  Oletetun pistiäisen tunnistus

  Julkaistu: 16.09.15, Kategoria:

  4.8. Espoon Olarin pururadan varren vattupuskassa nähtiin tuommoinen liitekuvien mukainen lähes kokomusta testoampiainen. Se lähinnä kiipeili, hapuili ja tipahteli 20 cm korkeudella varvikossa pitkään ja ehdin napsimaan paljon kuvia. Googlaamisen perusteella eniten sopivaksi vaihtoehdoksi tarjoutuisi ukkonuijapistiäinen, mutta tämä oli noin 5cm pitkä ja ei siten oikein sovi löytämiini ko. lajin kuvauksiin. Mikähän lienee?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mikko
  Mikä ötökkä?

  Julkaistu: 15.09.15, Kategoria:

  Meille ilmesty pari viikkoa sitten keittiöön/ruokahuoneeseen tämän näköisiä ötököitä. Aluksi niitä oli 5 sitten niitä putkahteli silloin tällöin lisää mutta muutama kerrallaan.

  Katso vastaus...

| vanhemmat