Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Kuva: Merja Koskinen
Mikä kummajainen. Maassa mullassa laudan vierellä. Juuret, valkoinen ja kuoren alla limaa ja muodostumassa tuo punainen ontto, sienimäinen kukkavarsi. Haisee. Miten hävitään?
Kysymyksen lähetti: Merja Koskinen
Sieniasiantuntijaltamme Jarkko Korhoselta tuli asiaan perusteellinen selvitys:
Selvä tapaus, kyseessä on sienikuntaan kuuluva eliö, eli puistopökkösieni, Mutinus ravenelii. Sieni on tullut maahamme 50–60-luvulla oletettavasti puutarhamullan mukana. Pohjois-Amerikan laji kyseessä. Sitä on löytynyt nykypäivään mennessä vähän kaikkialta Suomesta. Harmiton, mutta erittäin pahanhajuinen. Kuuluu kupusieniin ja tämänkin nuoruusaste on “pirunmuna”, josta hyvin lyhytikäinen itiöemä nousee.
Kuvassa kärpäset ovat jo syöneet vihertävänruskean tahmean itiömassan sienen kärjestä. Tämä laji siis leviää kärpästen mukana ja raadonhaju on kärpäsille houkuttimena. Saman suvun lajeista koiranpökkösieni M. caninus on löytynyt maastamme yhden kerran 1950-luvulta lounaissaaristosta, eikä sitä ole sen koomin löydetty. Myös haisusieni, Phallus impudicus kasvaa samalla periaatteella kuin
tämä. Se on harvinainen lounaisten lehtojen ja puistojenkin sieni.
Tähän Sienet-aihealueen kysymykseen vastasi Luontoportti-tiimi.