Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Luontoportti-tiimi

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.

 • Nimim. Ötökkä
  Mikä ötökkä

  Julkaistu: 4.10.22, Kategoria:

  Mikä ötökkä mahtaa olla kyseessä? Löytyi kuolleena ja kuivuneena työhuoneestamme työpöydän alta. Olemme muuttaneet omakotitaloon muutamia viikkoja sitten. Onko syytä huoleen?

  Katso vastaus...

 • Akseli Eskolin
  Mysteeri yövieras

  Julkaistu: 29.09.22, Kategoria:

  Heräsin yöllä siihen että sänkykaverina pörhälsi moinen vekkuli. Pituus senttimetrin luokkaa. Mikähän hyönteinen on kyseessä? Ei näyttänyt kovin pieneen asuntoon helposti piiloutuvalta kaverilta, joten epäilen on tullut vaatteiden mukana ulkoa. Asun kerrostalossa. Ihan kunnolla metsässä olen käynyt viikko takaperin. Voiko olla jo sitä perua?

  Katso vastaus...

 • Nimim. T.S.
  Kysymys perhosesta

  Julkaistu: 26.09.22, Kategoria:

  Saatiin kuvattua terasilla outo perhonen. Mikä laji, onko harvinainen? Kuvattu Loimaaalla.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jouko Lehmuskallio
  Pölyttääkö sinitiainen omenapuita?

  Julkaistu: 16.09.22, Kategoria:

  Näkemäni sinitiainen toimi yhtä vikkelään omenapuun kukissa kuin kimalainen!

  Katso vastaus...

 • Eila Minkkinen
  Mikä perhonen

  Julkaistu: 15.09.22, Kategoria:

  Tavattu Korpilahdella 27.6.2022. Isokokoinen, siipien väli arviolta 5-6 cm.

  Katso vastaus...

 • Jaana Nordström
  Pantterietana?

  Julkaistu: 14.09.22, Kategoria:

  Tunnistatteko Pantterietanaksi? Asun pienomakotitali/rivitalo asuinalueella, lähellä metsää. Kyseiset etanat asuvat terassini alla ja varmaan jossain lähistöllä. Tulevat esiin ainoastaan myöhäisillalla ja yöllä, ns. pimeään aikaan.
  Ei sateella. Suurimmat joita olen nähnyt ovat kokoluokaltaan n. 20 cm. Parhaimmillaan heitä on ollut yhtä aikaa 11 kpl. terassilla.

  Hyvän hajuaistin omaavina, haistoivat terassipöydällä olevat sienet pussissa ja saivatkin sienten perkuut syötävikseen.

  Katso vastaus...

 • Ulpukka Nurminen
  Mikä perhos laji ja nimike?

  Julkaistu: 12.09.22, Kategoria:

  Nyt tuli vastaan taas ihan uusi tuttavuus. Paikka, josta löytyi oli Pukkilan Kanteleen niitty. Vieressä paljon metsää ja pieniä peltoalueita. Nimi ja laji kiinnostaa. Kuvatessa ei käytetty suotimia. Eli väri mahdollisimman alkuperäinen.

  Katso vastaus...

 • Hilkka Tuuri
  Mikä tämä on?

  Julkaistu: 12.09.22, Kategoria:

  Tämä on löytynyt Ranuan maastosta, ovat kuin jotain “jakkaroita”, niitä oli eri korkuisia. Tämä kuvassa oleva oli noin reilu 50 cm korkea.

  Katso vastaus...

 • Mona Björkman
  Isot lehdet

  Julkaistu: 3.12.20, Kategoria:

  Haluaisin tietää, onko normaali ilmiö, kun löytää lehtiä, jotka ovat huomattavasti normaalia isompia? Syysloman aikana kävin synnyinkunnassani Turun saaristossa. Siellä Böhlen kylässä löysin isoja tammen-, lepän- ja koivunlehtiä. Otin kuvia niistä A4 arkilla, jossa näkyy niitten kokoa. Olen kerran aikaisemmin löytänyt Korppoosta isompiakin tammenlehtiä, mutta en sen enempää ajatellut asiaa, sillä jossain muualla Suomessa oli kirjoitus isoista lehdistä Tjernobylin onnettomuuden jälkeen ja ajankohta oli sama.

  Katso vastaus...

 • Kirsi-Marja Oksman
  Mikä petolintu

  Julkaistu: 27.10.20, Kategoria:

  Hei, meidän parvekkeen alapuolella oli eilen varsinainen näytelmä, kun varis kohtasi saalistajan. Osaatteko sanoa, mikä valtava petolintu oli? Iso koukkunokka. Onko haukka vai kotka?

  Katso vastaus...

| vanhemmat