Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kuva: Ari Koivula

Kuva: Ari Koivula

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Ison ötökän tunnistus

Löysin tällaisen tulitikku-askin kokoisen ötökän parvekkeella kököttämässä. Mikä hyönteinen mahtaisi olla kyseessä?

Kysymyksen lähetti: Ari Koivula

Vastaus

Kuvassa on ukkonuijapistiäinen (Cimbex femoratus), joka kuuluu nuijapistiäisten heimoon Cimbicidae. Vaikka se onkin pistiäinen, ei siitä ole ihmiselle mitään vaaraa, sillä laji kuuluu sahapistäisten alalahkoon, jonka jäsenillä ei ole myrkkypistintä, vaan ainoastaan munien laskemiseen tarkoitettu, useimmiten sahamainen munanasetin, josta ryhmä on myös nimensä saanut. Sen avulla lajit saavat “sahattua” kasveihin ja puihin munillensa aukon, johon munat sitten lasketaan. Tämän lajin toukka elää yksinomaan koivulla. Laji on melko yleinen, mutta aika harvalukuinen, jonka vuoksi siihen törmää melko harvoin.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.