Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Puijon Tallaaja

Puijon Tallaaja

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Joku nuijakas?

Tällainen tuli elokuussa vastaan Puijon rinteellä. Onko joku nuijakas? Miten isoksi kasvaa ja muuttuuko muoto kasvaessa? Tämä oli n. 13 cm korkuinen. Vieressä oli pienempiä saman näköisiä.

Kysymyksen lähetti: Puijon tallaaja

Vastaus

Kyseessä on nuijakkaiden näköisen sieniryhmän valenuijakkaiden edustaja. Valenuijakkaita (Hypocrea sp., tunnettiin aiemmin suvussa Podostoma) on useita lajeja, joiden lajitason tunnistaminen vaatii mikroskopiaa. Mikään laji ei ole kovin runsas ja yleinen. Usein näkyy yksi tai ihan muutama nuija kerrallaan. Eli joku valenuijakaslaji kyseessä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.