Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Jarkko Korhonen

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.

 • Håkan Julin
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 20.02.18, Kategoria:

  Mikä sieni mahtaa olla kyseessä? Löytyi Siuntiossa omakotitalon nurmikolta, paikasta jossa aikaisemmin kasvoi Tammi.

  Katso vastaus...

 • Elias Kivitila
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 19.02.18, Kategoria:

  Mikä sieni tämä on?

  Katso vastaus...

 • Timo Heith
  Tryffeleitä?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Löysin 6.10. Helsingin Keskuspuistosta kahdesta eri paikasta kuvan palleroita, jotka eivät taida olla maahikkaita. Sellaisia olen joskus löytänyt katajan läheisyydestä. Sienet kasvoivat kuusten vieressä, n 10 cm syvyydessä. Yön ne viettivät jääkaapissa. Halkaisin yhden palleron. Tuoksu oli miedon sienimäinen. Mitähän mahtavat olla?

  Katso vastaus...

 • Anu K.
  Mikä sieni

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Sienimetsällä käydessämme löysimme metsätien varrelta oheiset sienet. Havaintopaikka on Pyhäjärvi, Pohjois-Pohjanmaa. Metsätyyppi tuorekangasmetsä, valtapuulaji kuusi.

  Kohta missä sienet kasvoivat oli paikka, mihin on tuotu ilmeisesti hevosen karsinajätettä. Pinnan alta paljastui maatumaan alkanutta purua ja pinnalla näytti itävän viljaa tms.

  Metsän valossa vanhemmat sienet näyttivät vaaleaan violettiin vivahtaville, mutta kuvissa ovat ruskeampia.

  Sienen lakin leikkauspinnalta ei erittynyt maitiaisnestettä ja sieni tuoksui miellyttävän neutraalille.

  Katso vastaus...

 • Aila
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Nämä sienet tulee aina kookosmullasta. Vaikkakin annan mullan kuivua pinnasta, niin ei mene kauan kun ruukussa haisee sieni ja taas sienet nousseet. Hieno sävyinen vaaleanruskea.

  Onkohan nuo ulkomaisia?

  Katso vastaus...

 • Meri Teeirsaari
  Kirkkaan oranssi sieni

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Mikähän mahtaa olla kyseinen sieni. Kooltaan pieni, sormenpään kokoinen lakki. Väri todella kirkas oranssi. Maassa oli pihlajanmarjoja ja väri oli lähes sama. Kuvattu sekametsässä elokuun lopulla. Kasvoi ryhmissä. Kaksi tai kolme samassa. Myös yksittäisiä löytyi.

  Katso vastaus...

 • Henri O.
  Lehtikuusentatti?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Tällaisia kasvoi n. 30 kpl kuusiaidan ja lehtikuusien alla. Onko männyn tai lehtikuusentatti? Tosi pieniä… noin pikkusormen kokoisia. Kasvupaikka on Kainuu ja Kajaani

  Katso vastaus...

 • Puijon Tallaaja
  Joku nuijakas?

  Julkaistu: 23.01.18, Kategoria:

  Tällainen tuli elokuussa vastaan Puijon rinteellä. Onko joku nuijakas? Miten isoksi kasvaa ja muuttuuko muoto kasvaessa? Tämä oli n. 13 cm korkuinen. Vieressä oli pienempiä saman näköisiä.

  Katso vastaus...

 • Herkkutatteja ja kärpässieniä vierekkäin

  Julkaistu: 22.11.17, Kategoria:

  Paikkana Tammela Kanta-Hämeessä. Tontillamme on vuosikausia kasvanut tiheästi pantterikärpässieniä. Viime vuosina samalle alueelle on tullut mukaan punaisia kärpässieniä ja nyt tänä vuonna herkkutatteja. Tatit ja kärpässienet nousevat nyt sulassa sovussa vieretysten niin että hatut ja jopa jalatkin saattavat olla pintakosketuksissa. Uskaltaako niitä käyttää ravinnoksi? Siis niitä tatteja. Itseä vähän arveluttaa…

  Katso vastaus...

 • Maija-Liisa Pennanen
  Mikä sieni?

  Julkaistu: 21.11.17, Kategoria:

  Näitä kasvoi nurmikolla kotipihalla. Koskaan en ole nähnyt.

  Katso vastaus...

| vanhemmat