Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Helena Fräulin

Helena Fräulin

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Kääpä?

Mikä tämä kuvan kasvannainen on? Löytyi kesällä Hossasta. Se kasvaa koivun kyljestä, kuin suuri valkoinen pisara. Onko se kääpä?

Kysymyksen lähetti: Helena Fräulin

Vastaus

Oheinen sieni ei itse asiassa ole sieni ollenkaan, vaan kuuluu limasieniin, jotka nykyisen eliösystematiikan mukaan luetaan kuuluviksi alkeiseliöihin, ameboihin. Kyseessä lienee silkkityynynen (Reticularia lycoperon). Limasienet ovat liikuntakykyisiä ja pystyvät liikkumaan joitakin senttejä ravinnon perässä. Limakkovaihe on liikuntakykyinen ja lopulta limasieni muodostaa kuvassa näkyvät kiinteän “itiöemän”, joka kypsyttyään kovettuu ja pölisee itiöiksi.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.