Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Markku Naumanen

Markku Naumanen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Karvainen helttasieni

Kuvasin sienen 90 luvun lopulla. Luultavasti kuusen kannolta. Suurin lakki on n.4cm.Jätin sienen kasvamaan, kävin viikon päästä uudestaan mutta mitään ei ollut tapahtunut, sieni oli aivan samankokoinen. Lakissa on tummia karvatupsuja. Heltat olivat lilan ja violetin sävyiset. En ole vastaavaa nähnyt missään julkaisuissa enkä myöskään luonnossa. Mikähän tämä on?

Kysymyksen lähetti: Markku Naumanen

Vastaus

Hyvä löytö! Jo kuvasta uskon pääseväni sinänsä hankalan haprakkaiden suvun lajiin meduusahaprakas (Psathyrella caput-medusae). Laji on harvinainen, eikä se ole kovinkaan monessa sienikirjassa. Suomen sienioppaassa (Salo ym.) siitä on kuva, mutta valitettavasti oppaan kuva on vain helttapuolelta, eikä siinä näy lakin tyypilliset suomut, kuten tässä kuvassa näkyy. Meduusahaprakas on luonnontilaisten kuusimetsien yksi indikaattorilajeista. Vaikka se on harvinainen, se ei ole niin harvinainen, että sillä olisi uhanalaisluokitusta. Itse olen nähnyt lajin vain kerran.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.