Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Kuva: Jani Jalonen
Tapasin 21.4.2011 kotitaloni terassin kaiteella sangen masentuneen kimalaisen. Kiinnitin huomioni siihen, että se vaikutti “huohottavan”, eikä lähtenyt lentoon vaikka silitin sitä. Nappasin otuksesta muutaman kuvan, ja zoomatessani lähemmäs, huomasin sen kyljessä kummallisia patteja. Onkohan kyseessä jonkinlainen punkki- tai muu syöpäläisongelma?
Kysymyksen lähetti: Jani Jalonen
Dosentti Ilkka Teräs Helsingin yliopistosta vastasi kysymykseen näin:
Kuten arvelit, ne ovat punkkeja (tarkemmin sanoen punkkien nuoruusasteita), jotka matkaavat kimalaiskuningattaren mukana pesään ja syövät siellä (muodonvaihdoksen jälkeen) pesän pohjalle pudonneita siitepölyhiukkasia, roskia jne., ehkä myös toisia punkkeja. Kimalaisen turkissa olevat punkit eivät siis sinällään ahdistele kimalaista, mutta suurina joukkoina esiintyessään ne voivat kyllä häiritä kimalaisen liikkeitä. Laskin kerran yhdestä kuningattaresta yli 400 punkkia. Tällöin punkkeja oli sekä keski- ja takaruumiin välisessä uurteessa että pään ja keskiruumiin välissä suurin joukoin.
Kuvassasi punkit näyttävät varsin vaaleilta; yleensä ne ovat väriltään vaaleanruskeita. Suomessa lienee useampia punkkilajeja, mutta kukaan ei ole kai niitä tarkemmin tutkinut, joten lajien välisiä värierojakin voi olla. Punkit kuuluvat Parasitus- tai Parasitellus-sukuihin.
Tähän Hyönteiset-aihealueen kysymykseen vastasi Luontoportti-tiimi.