Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Meri Teeirsaari

Meri Teeirsaari

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Kirkkaan oranssi sieni

Mikähän mahtaa olla kyseinen sieni. Kooltaan pieni, sormenpään kokoinen lakki. Väri todella kirkas oranssi. Maassa oli pihlajanmarjoja ja väri oli lähes sama. Kuvattu sekametsässä elokuun lopulla. Kasvoi ryhmissä. Kaksi tai kolme samassa. Myös yksittäisiä löytyi.

Kysymyksen lähetti: Meri Teeirsaari

Vastaus

Sieni on helovahakkaisiin (Hygrocybe) kuuluva laji. Pieniä punaisia helovahakkaita on toistakymmentä lajia, ja tästä kulmasta, kun helttojakaan ei näe, en uskalla arvailla lajia lainkaan. Pienistä punaisista helovahakkaista osa on syötäviä, mutta koska lajintunnistus on vaikeaa, en suosittele niitä ruuaksi.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.