Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Lauri Lappi
Olen tekemässä sienistä sivua kotisivuilleni ja vastaani tuli liitteessä oleva sienen kuva. Annoin sille Limanuljaska nimen. Meniköhän pahasti pieleen?
Kysymyksen lähetti: Lauri Lappi
Rehellisesti sanottuna meni pahasti pieleen, sillä kyseessä ei ole limanuljaska eikä edes sen lähisukulainen, vaan limaseitikkien alasukuun kuuluva laji, josta voisin arvella kangaslimaseitikkiä. Varma lajinmääritys ei tästä kulmasta ja enempää jalkaa nähden onnistu. Limaseitikeillä lakki ja jalka on limainen, kuten limanuljaskallakin toki, eli kysyjä on näiden tuntomerkkien suhteen oikeilla jäljillä. Mutta limanuljaska on usein rotevampi ja lakin leveyden suhteen paljon lyhytjalkaisempi. Tärkeä on helttasienissä katsoa aina lakin alapinnalle. Siellä limanuljaskalla olisivat harmaat ja vahveroiden tapaan johteiset heltat, tällä helttapuoli on nuorella sienellä kalpeanruskea ja helttojen kiinnittyminen kolotyvinen. Jalka, jos tuon sienen poimii kokonaan, olisi pitkä ja todennäköisesti sinertävä, jos kyseessä olisi kangaslimaseitikki. Limanuljaskan erittäin tärkeä tuntomerkki on jalan tyvellä, joka on sitruunankeltainen.
Kasvupaikka, kuiva kangasmetsä kuvasta päätellen, voi sopia myös muille limaseitikkilajeille, kuten nummilimaseitikille, jolta puuttuvat siniset sävyt, mutta se on olemukseltaan rotevampi.
Limaseitikit eivät ole ruokasieniä toisin kuin limanuljaska, joka on nimestään huolimatta vallan kelpo sieni, kun siitä ensin perkaa limakerroksen pois lakilta. Se on hiukan happaman makuinen ja mustuu täysin pannulla paistettuna, mikä ei ole vaarallista lainkaan vaan sienen ominaisuus.
Tähän Sienet-aihealueen kysymykseen vastasi Jarkko Korhonen.