Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Tiina Heikkinen

Tiina Heikkinen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Maasieni vaiko tryffeli?

Olen löytänyt kyseisen näköisiä ja kokoisia mukuloita puutarhastani. Asun Kainuussa. Kiinnostaisi kovasti tietää, ovatko nämä jotakin valetryffeliä vai mitä sieniä.

Kysymyksen lähetti: Tiina Heikkinen

Vastaus

Kyseessä on maanalainen sieni, kuten aidot tryffelitkin, mutta tämä sieni ei ole tryffeli vaan maahikas (Elaphomyces sp.), joita on muutamia lajeja. Tämä voisi olla esimerkiksi mäntymaahikas (E. granulatus). Kuvassa näkyy erittäin hyvin maahikkaille tyypillinen rakenne, jossa on tummia ja valkoisia vyöhykkeitä. Maahikkaat ovat erittäin kovia ja niitä ei ole helppo halkaista. Aidot tryffelit kuuluvat Tuber-sukuun ja ne eivät ole maahikkaisiin verrattuna kovia lainkaan. Niiden halkaisupinta on marmoroitu, vähän kuin hieno naudan sisäpaistin leikkauspinta.

Maahikkailla ei ole ruokasieni- tai oikeastaan muutakaan käyttöarvoa. Niitä on tarinoiden mukaan joskus käytetty lemmenrohtona, en kuitenkaan suosittele kokeilemaan.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.