Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuva: Juha Simola

Kuva: Juha Simola

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Maksaruohon mutaatio...

Tällainen noin nyrkin kokoinen vaahtomainen vaalea pallo ilmestyi keltamaksaruohon kukinnon päälle. Säilynyt monta päivää, kutistuu hieman päivittäin. Päältä hieman kuminen, mutta sisältä vaahtoa. Elokuun alku ja Kirkkonummi.

Kysymyksen lähetti: Juha Simola

Vastaus

Kuvassa on limasieniin (eivät sieniä, vaan nykyään eliöiden luokittelussa pistetään samaan ryhmään kuin amebat) kuuluva laji, paranvoi tai sen variaatio kalvasparanvoi Fuligo septica (var. candida). Sieni ei loisi maksaruoholla, vaan on liikkunut sen latvaan itiöimään ja on saanut ravintonsa kuolleesta kasviaineksesta. Kuvassa näkyvä limakko jähmettyy, muuttuu pölymäiseksi, jolloin itiöt kypsyvät ja ovat valmiina leviämään uusille kasvupaikoille.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.