Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Kuva: Titta Holttinen
Eilen lenkillä törmäsin illalla tähän hämähäkkiin. Hämähäkki oli melkoisen iso siis suomalaiseksi hämähäkiksi. Ja liikkui vielä näin kolealla säällä. Hämähäkin koko oli tulitikkurasian kokoluokkaa. Minulla löytyy tästä enemmänkin kuvia. Tässä ehkä selkein. Asun keskisuomessa. Hämähäkki tavattu siis Jämsässä suolammen lähistöllä. Mielenkiinnosta haluisin tietää mikähän laji kyseessä.
Kysymyksen lähetti: Titta Holttinen
Kuvan yksilö on jompi kumpi rantulilajeistamme: joko isorantahämähäkki eli isorantuli (Dolomedes plantarius) tai rantahämähäkki eli raitarantuli (Dolomedes fimbriatus). Isorantuli eroaa raitarantulista mm. hieman isomman koon ja yksivärisyytensä perusteella; raitarantulilla on nimensä mukaisesti useimmiten hyvin selvärajaiset vaaleat raidat sekä taka- että eturuumiin sivuilla. Isorantuli on levinneisyydeltään eteläpainotteinen (ei havaintoja Jyväskylää pohjoisempana), joten se olisi ilmeisesti tunnetun esiintymisalueensa äärirajoilla. Isorantuli on myös raitarantulia huomattavasti harvalukuisempi. Rantulit ovat siitä erikoisia, että yksilönkehitys täysikasvuiseksi vie 3-4 vuotta, ja kuvassakin näkyvä yksilö on aikuistalvehtija, vaikkei välttämättä vielä sukukypsä.
Tähän Muut eläimet-aihealueen kysymykseen vastasi Harry Nyström.