Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kuvat: Matti Hämäläinen

Kuvat: Matti Hämäläinen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä kovakuoriainen?

Kysyisin mikä kovakuoriainen kyseessä mahtaa olla kuvat on otettu 22.8.2012. Parempia kuvian en saanut kun se ehti lentää pois. Ja mitä nuo selässä olevat vadelmalta näyttävät pallurat ovat.

Kysymyksen lähetti: Matti Hämäläinen

Vastaus

Kuvassa on joku raatokuoriaisiin kuuluva tutkijaturkkilo (Nicrophorus investigator), jolla on selässään punkkeja, joita kutsutaan kuoriaispunkeiksi tai juoksupunkeiksi. Hyönteisillä on toisinaan kyydissään punkkeja, erityisen usein ja runsaasti niitä on raadoilla, komposteissa yms. ympäristöissä elävillä kovakuoriaisilla. Usein punkkeja on vain yksitellen tai muutamia, joskus isompinakin joukkoina, kuvassa näkyvä punkkien paljous on kuitenkin jo aika poikkeuksellista. Nämä punkit eivät ole loisia vaan käyttävät hyönteisiä pääasiassa vain kulkuvälineinä siirtyäkseen paikasta toiseen ja pieninä määrinä niistä ei ole kantajalleen harmia, kuvassa näkyvä määrä varmaan jo haittaa kuoriaista.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke