Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Ilpo Mannerkoski

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke

 • Kuva: Aleksi
  Toukkakysymys

  Julkaistu: 22.11.12, Kategoria:

  Mikä toukka tämä on? Löysin sen Lappeenrannasta 27.9.12.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Ulpu Horsma
  Ken hän on?

  Julkaistu: 6.11.12, Kategoria:

  Yritin löytää internetistä tietoa siinä onnistumatta. Oheisena kuva hyönteisestä, joka kipusi sisäpuolisen ikkunan lasia pitkin. Lienee joku lude, tuskin kuitenkaan vaarallinen. Väritys on sen verran hieno, että kiinnostaa, vatsapuoli on vaaleanvihreä.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Matti Hämäläinen
  Mikä kovakuoriainen?

  Julkaistu: 17.10.12, Kategoria:

  Kysyisin mikä kovakuoriainen kyseessä mahtaa olla kuvat on otettu 22.8.2012. Parempia kuvian en saanut kun se ehti lentää pois. Ja mitä nuo selässä olevat vadelmalta näyttävät pallurat ovat.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Marjo-Rita
  Mikä torakkalaji?

  Julkaistu: 16.10.12, Kategoria:

  Kuvasin tämän 12.9.2012 meidän makuuhuoneen ikkunan välistä, ja ennen hysteeriseksi tulemista, haluaisin tietää mikä torakkalaji tämä on.

  Sillä on selvästi peräpäässä kaksi piikkiä, raitainen ruumis ja lyhyet siivet. Pituutta noin 10-12 mm. Vatsapuolen väritys oli punertavan ruskea. Ja valitettavasti näitä oli neljä…

  Myös viime syksynä huomasin jonkin torakan lämmittelevän ikkunan välissä, sillä hetken päästä sitä ei löytynyt sieltä. Ilmeisesti pääsevät ikkunan väliin niistä pienistä tuuletusrei’istä ja osaavat lähteä sitä kautta myös pois ? Sillä sisäpuolelle ne eivät voi päästä.

  Täytyykö minun alkaa myrkytyspuuhiin ?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Anna E
  Mikä tuholaishyönteinen?

  Julkaistu: 9.10.12, Kategoria:

  Tällainen oli nakertanut kolon (käytävän) meidän uuden seinäpeilin kehykseen. Reiän koko oli 4-5mm, ötökän koko ampiaisen luokkaa. Mikä tämä oikein on, ja mistä tullut?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Tuula Kurkiharju
  Mikä toukka vai juotikas?

  Julkaistu: 9.10.12, Kategoria:

  Oleskeli Vuorilahdenlammen rannan kallionkolossa, mutta yritti lampeen päin. En löydä kuva haulla moista noin 10 cm pitkää oliota.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Jenni
  Mikä ötökkä keittiössä?

  Julkaistu: 25.09.12, Kategoria:

  Löysin keittiöstämme kuiva-ainekaapista inhottavan yllätyksen! Jauhopussi oli täynnä näitä inhottavia pikku ötököitä. Ne olivat niin pieniä, ettei niitä aluksi meinannut edes nähdä. Pelästyin tätä vierasta aloin tutkia tottakai paremmin muitakin kaappeja ja löysinkin näitä oikeastaan joka kaapista! Nyt olen heittänyt kaikki kuiva-aineet pois ja siivonnut huolellisesti. Myös Baygon-merkkistä tuotetta suihkutin kaappeihin ja pesin uudelleen.

  Itse kysymys kuitenkin on, mikä tämä ötökkä on kyseessä? Yritin sitä itse kuvien avulla tunnistaa ilman tulosta. Kyse on tosiaan todella pienestä ötökästä (1-2mm). Olenko toiminut oikein vai pitääkö paikalle kutsua ammattilaiset karkottamaan se kodistani?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mirja Huttunen
  Mikä ötökkä?

  Julkaistu: 28.08.12, Kategoria:

  Mikähän ötökkä mahtaa olla kyseissä, pituutta oli n. 5-6cm. Paikka Vieremän kunta, Salahmin kylä.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Mika
  Mikä hyönteinen tämä on?

  Julkaistu: 28.08.12, Kategoria:

  Mikä hyönteinen on kyseessä? Tätä on moni naapuri ihmetellyt ja kukaan ei osaa sanoa mikä hyönteinen on kyseessä. Olen ottanut kuvan 13.8.2012 Nokialla.
  Hyönteinen on noin 50mm mitkä ja 10mm paksu. Sillä on sudenkorentomaiset siivet ja pitkä pistin.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Vesa Kastinen
  Outo toukka

  Julkaistu: 4.07.12, Kategoria:

  Nappasin kännykällä kuvan 1.7.2012 alkuillasta Vantaan Pähkinärinteessä Lammaslammen rantamilta kävelytien varrelta seuraavanlaisesta otuksesta. Otuksella on litteä pää, pituutta otuksella noin 5-7 senttiä ja 3-4 paria jalkoja jotka ovat eturuumiissa, eli takapää oli vapaasti liikkuva jota se nosti rivakasti ylös suojautuessaan. Samoin se meni kyllä myös kerälle toukan tavoin vaaran kohdatessa. Jonka seurauksena näkyi ruumiin alapuoli ja se oli vaalea, ehkä kellertävän vihertävä.

  Nyt kysymykseni kuuluu, että onko kyseessä perhosen-, sudenkorennon toukka vaiko joku ihan jotain muuta?

  Katso vastaus...

| vanhemmat