Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuvat: Jenni

Kuvat: Jenni

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä ötökkä keittiössä?

Löysin keittiöstämme kuiva-ainekaapista inhottavan yllätyksen! Jauhopussi oli täynnä näitä inhottavia pikku ötököitä. Ne olivat niin pieniä, ettei niitä aluksi meinannut edes nähdä. Pelästyin tätä vierasta aloin tutkia tottakai paremmin muitakin kaappeja ja löysinkin näitä oikeastaan joka kaapista! Nyt olen heittänyt kaikki kuiva-aineet pois ja siivonnut huolellisesti. Myös Baygon-merkkistä tuotetta suihkutin kaappeihin ja pesin uudelleen.

Itse kysymys kuitenkin on, mikä tämä ötökkä on kyseessä? Yritin sitä itse kuvien avulla tunnistaa ilman tulosta. Kyse on tosiaan todella pienestä ötökästä (1-2mm). Olenko toiminut oikein vai pitääkö paikalle kutsua ammattilaiset karkottamaan se kodistani?

Kysymyksen lähetti: Jenni

Vastaus

Kyseessä on joku jäytiäinen. Se kuuluu sukuun Liposcelis, joita yleensä kutsutaan pölytäiksi tai kirjatäiksi. Niitä on muutama sisätiloissa elävä laji. Kuvan perusteella voi varmuudella sanoa lajia, mutta sillä ei ole mitään käytännön merkitystäkään. Pölytäit ovat yleisiä asunnoissa, mutta yleensä niitä on niin vähän, että ne jäävät helposti huomaamatta. Joskus ne voivat kuitenkin runsastua viestissä kuvatulla tavalla varastoiduissa elintarvikkeissa, erityisesti jauhoissa. Luonnossa elävät jäytiäiset yleensä syövät pääasiassa esim. puiden pinnalla kasvavia leviä, jäkäliä ja sieniä, ja pölytäitkin ilmeisesti pääasiassa käyttävät ravinnokseen sienten, esim. homeiden itiöitä, jonkun verran kyllä kasviravintoakin (hyönteiskokoelmissa ne voivat nakerrella kuivia hyönteisnäytteitä). Ne suosivat kohtalaisen kosteata ympäristöä ja niiden runsas esiintyminen elintarvikkeissa viittaakin yleensä siihen, että säilytyspaikka on liian kostea, tai elintarvikkeet ovat jossakin välissä päässeet kostumaan niin, että niihin on tullut homesieniä.

Otusten torjumiseksi tehdyt toimet ovat ihan oikeanlaisia, pölytäistä pääsee parhaiten eroon siivouksella ja sillä, että huolehtii säilytystilojen riittävästä kuivuudesta ja tuuletuksesta.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke