Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kuva: Eikailude

Kuva: Eikailude

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä ötökkä kyseessä?

Mikähän ötökkä on kyseessä? Löysin sen keittiöstä 19.9. illansuussa pöydältä. kooltaan se on n. 3-4 mm. Samanlaisen löysin myös keittiöstä kolme viikkoa aikaisemmin. Alkoi mietityttämään että ei kai kyseessä ole seinälude? Listiessä ötökän sen sisältö oli tummanruskeaa ja kuoret vaikuttivat punaisilta. Hidasliikkeinen ötökkä.

Kysymyksen lähetti: Eikailude

Vastaus

Kuvissa on samettipunkkeihin (heimo Trombidiidae) kuuluva laji, jota ei voi kuvasta määrittää. Heti alkuun kerrottakoon se tärkein: heimon lajit ovat ihmisille, rakenteille ja lemmikeille täysin vaarattomia ja harmittomia; ne aiheuttavat lähinnä esteettistä haittaa. Samettipunkit käyttävät ravinnokseen aikuisina pieniä hyönteisiä ja niiden munia. Toukkina ne elävät muiden hyönteisten ulkoloisina (hyönteisissä näkyvät punaiset pienet pallukat). Yksilöt ovat eksyneet sisätiloihin todennäköisesti ilmojen viiletessä etsiessään suojaa ja lämpöä elääkseen.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.