Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Anneli Karjalainen

Anneli Karjalainen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä puna-valkoinen kuvassa?

Mitä ovat maatuvan oksan valkopunaiset seuralaiset? Löytöpaikka: Pohkois-Karjala, Ylä-Valtimo, löytöaika: 22.5.20217

Haravoin ikivanhaa hirsiladon pohjaa, joka on nykyisin pieni kumpare kahden ojan välissä. Toisella puolella on tien oja ja toisella kostea pellon oja. Aivan pelto-ojan vieressä kasvaa muutama koivu ja vieressä on omakotitalon pihapiiri, jossa n. 70 vuotta vanha pihakoivikko. Löytöpaikalla kasvisto on mm. luonnon vadelmaa, koiranputkea ja mesiangervoa. Maapohjassa on myös vanhoja risukasan pohjia.

Maasta löytyi maatuva oksa, jossa oli kaksi valkoista sienen kaltaista, kooltaan n. 1-2 cm, joiden sisus on kirkkaan punainen. Vastaavan näin viime kesänä haravoidessani naapurin vanhaa luonnonvaraisesta marjatarhaa, jossa oli kasa lähipuiden pudonneista oksista.

Odota mielenkiinnolla vastaustanne ja toivotan hyvää kesää.

Kysymyksen lähetti: Anneli Karjalainen

Vastaus

Kyseessä on kevätsieni, melko yleinen mutta tavallisimmin hankalakulkuisissa savipohjaisissa risukoissa lahoilla lehtipuuoksilla kasvava punamaljakas (Sarcoscypha austriaca). Hyvin harvoin sen voi löytää myös leutoina talvina myöhäissyksyllä tai keskellä talvea. Sieni kuuluu kotelosieniin. Sen maljan sisus eli itiöitä tuottava pinta on kauniin karmiininpunainen ja ulkopinta vaalea-kellertävä, kuivana vaaleampi kuin tuoreena. Meillä sitä ei pidetä ruokasienenä eikä se kovin runsassatoinen olekaan, mutta ilmeisesti itäisessä Euroopassa tätä syödään, joskin sieltä tunnetaan useampia samannäköisiä lajeja.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.