Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kuvat: Risto Palomaa

Kuvat: Risto Palomaa

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä sieni?

Sienireissullani Kolarissa tuli vastaan oheinen sieni – mikä lienee! Neljän hengen porukastamme kukaan ei ollut aiemmin nähnyt moista, vaikka yksi seurueestamme on sienestänyt eri puolilla Suomea. Sieni kasvoi sammaleisella, mustikkavarpuisella mäntykankaalla. Kasvupaikassa niitä oli kaksi kappaletta, joista toisen poimin mukaani – ei ollut kameraa!

Kysymyksen lähetti: Risto Palomää

Vastaus

Kyseessä on jokin orakas, todennäköisimmin siniorakas (Hydnellum caeruleum), joka on mäntykankaiden sieni ja jos maassa on kalkkia, se on kokemuksieni mukaan hieman runsaampi. Sienen halkaisu varmistaisi määrityksen. Halkaisupinnalla pitäisi olla tiheästi oransseja ja sinisiä vyöhykkeitä. Ei ruokasieni sitkeytensä vuoksi, kuten ei muutkaan tässä nahkaorakkaiden suvussa.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.