Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Virpi Lampi
Karhunsammaleesta pilkisti tällainen musta pötkyläsieni. Niitä oli muutama 5-10 sienen esiintymä. En ole koskaan ennen törmännyt moiseen pötkylään. Ottaessani yhden maasta, se oli aivan napakka ja lähti helposti maasta. Aika oli muistaakseni 1.10. Ja paikka oli valoisa kuusimetsä Kuhmoisissa.
Kysymyksen lähetti: Virpi Lampi
Tuossa kuvassa on sinänsä yleinen, mutta helposti huomaamatta jäävä mielenkiintoinen sieni, mustaloisikka (Cordyceps ophioglossoides). Se on vihertävänmusta nuijamainen pikkusormen mittainen ja hieman ohuempi. Tyveltä sieni on keltainen ja sen keltainen rihmastokimppu jatkuu 10-20 cm syvyydessä maan sisällä olevaan toiseen sienilajiin, maahikkaiden sukuiseen sieneen (Elaphomyces sp., ilmeisesti laji voi loisia useammalla maahikaslajilla).
Maahikkaat ovat kovia, peukalonpään kokoisia, pyöreähköjä maanalaisia sieniä, joita joskus erehdytään virheellisesti luulemaan tryffeleiksi. Mustaloisikka siis varastaa energiansa tältä maahikkaalta. Loisikat ovat nimensä mukaisesti loisia. Lajeja on Suomessakin toistakymmentä ja suurin osa loisii selkärangattomilla eläimillä ja niiden toukilla, esimerkiksi maakiitäjäisillä ja humalaperhosen toukilla. Yksi laji loisii muurahaisillakin.
Tähän Sienet-aihealueen kysymykseen vastasi Jarkko Korhonen.