Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Maija-Liisa Pennanen

Maija-Liisa Pennanen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä sieni?

Näitä kasvoi nurmikolla kotipihalla. Koskaan en ole nähnyt.

Kysymyksen lähetti: Maija-Liisa Pennanen

Vastaus

Sieni on mitä suurimmalla todennäköisyydellä oranssikärpässieni (Amanita crocea), joka on kyllä tyypillisesti kuvan sientä voimakkaamman oranssi. Pieni mahdollisuus on, että kyseessä olisi huonosti tunnettu ja ilmeisen harvinainen lähilaji Amanita flavescens. Sieni kuuluu renkaattomiin kärpässieniin, jotka ovat syötäviä, mutta joiden syömiseen ei meillä suomalaisessa sienikulttuurissa ole juurikaan perinteitä. Renkaattomille kärpässienille tyypillistä on väljä säkkimäinen tuppi, hoikka jalka, jossa ei ole rengasta ja mikä tärkeintä, lakki, jonka reuna on selvästi kampauurteinen.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.