Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Aila

Aila

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä sieni?

Nämä sienet tulee aina kookosmullasta. Vaikkakin annan mullan kuivua pinnasta, niin ei mene kauan kun ruukussa haisee sieni ja taas sienet nousseet. Hieno sävyinen vaaleanruskea.

Onkohan nuo ulkomaisia?

Kysymyksen lähetti: Aila

Vastaus

Kyseessä on tosiaan ulkomainen, poimu-ukonsienten (Leucocoprinus) sukuun kuuluva laji ansariukonsieni (L. ianthinus) näin silmämääräisesti kuvasta tarkastelun perusteella. Sen luontaista kasvualuetta lie tropiikki, mutta olen itsekin löytänyt sitä kodistani Aloen ruukusta ja se voi kasvaa kukkaruukuissa ja kasvihuoneissa. Se on myrkyllinen, mutta siitä ei ole kasville haittaa, sillä se lahottaa ruukussa olevaa eloperäistä ainetta ja näin vapauttaa ravinteita kasvin käyttöön. En alkaisi sitä hävittämään varta vasten, ellei taloudessa ole pikkulapsia tai lemmikkejä, jotka voisivat syödä epähuomiossa sienet.

Ukonsieni-nimestä huolimatta tämä sieni on eri suvussa, kuin herkullinen ja syötävä Suomen luonnossa kasvava ukonsieni (Macrolepiota procera).

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.