Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Anu K.

Anu K.

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä sieni

Sienimetsällä käydessämme löysimme metsätien varrelta oheiset sienet. Havaintopaikka on Pyhäjärvi, Pohjois-Pohjanmaa. Metsätyyppi tuorekangasmetsä, valtapuulaji kuusi.

Kohta missä sienet kasvoivat oli paikka, mihin on tuotu ilmeisesti hevosen karsinajätettä. Pinnan alta paljastui maatumaan alkanutta purua ja pinnalla näytti itävän viljaa tms.

Metsän valossa vanhemmat sienet näyttivät vaaleaan violettiin vivahtaville, mutta kuvissa ovat ruskeampia.

Sienen lakin leikkauspinnalta ei erittynyt maitiaisnestettä ja sieni tuoksui miellyttävän neutraalille.

Kysymyksen lähetti: Anu K

Vastaus

Kuvissa vaikuttaisi olevan poikkeuksellisen suuria sinivalmuskoja (Lepista nuda), jo melko iäkkäitä ja siksi intensiivisimmimän violetin värinsä kadottaneita. Kysyjä mainitsee kuitenkin, että luonnossa olivat violetimpia, mikä luo vahvistustani ajatukselle sinivalmuskasta.

Toisaalta kysyjä maintsee tuoksun neutraaliksi. Samannäköinen ja tyypillisesti ronskin kokoinen laji on liilavalmuska (L. glaucocana), jonka tuoksu on erilainen kuin imelältä ja hiukan palaneelta kumilta tuoksuvalla sinivalmuskalla, mutta toisaalta se ei ole lakin pinnalta noin tummanruskea.

Joudun kuitenkin jättämään kuvan ja sanallisenkin kuvailun perusteella hiukan auki tämän ja tarjoamaan mahdolliseksi sekä sini- että liilavalmuskaa. Rehevä kasvupaikka voi toki saada sienestä kuin sienestä paksun ja epätyypillisen isokokoisen, mikä on tyypillistä monelle lahottajalle, jollaisia sini- ja liilavalmuskakin ovat.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.