Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Elias Kivitila

Elias Kivitila

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä sieni?

Mikä sieni tämä on?

Kysymyksen lähetti: Elias Kivitila

Vastaus

Aina olisi hyvä olla kysyttävistä sienistä myös alapinta näkyvillä, mutta sen perusteella, mitä kuvasta näen, uskoisin olevan pohjanmesisieni (Armillaria borealis), joka on syötävä sienilaji. Siitä käytetään ruuaksi nuoret puolipallomaiset lakit. Vanhat lakit ja jalat varsinkin ovat säikeisiä ja sitkeitä. Mesisienet on syytä kiehauttaa ennen ruuaksi valmistamista, sillä ne voivat joillekin muutoin aiheuttaa vatsavaivoja. Mesisieni sopii keittoihin, muhennoksiin tai vaikkapa säilöttäväksi suolasienenä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.