Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Håkan Julin

Håkan Julin

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä sieni?

Mikä sieni mahtaa olla kyseessä? Löytyi Siuntiossa omakotitalon nurmikolta, paikasta jossa aikaisemmin kasvoi Tammi.

Kysymyksen lähetti: Håkan Julin

Vastaus

Kuvassa ei näy sienten alapintaa, mutta kasvupaikka, kasvutapa ja olemus viittaavat lievästi myrkylliseen kitkerälahokkaan (Hypholoma fasciculare). Sen heltoissa on rikinkeltaista hohdetta ja heltat ovat tiheässä ja maku karvas verrattuna havumetsissä kasvavaan näköislajiinsa kuusilahokkaan. Minulla kasvaa kitkerälahokkaa suurina ryhminä myös kotipihassani. Nurmikon alla on jotakin puuainesta, yleensä lehtipuuainesta tai pensaan juuria lahotettavana.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.