Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuvat: Harri Kolehmainen

Kuvat: Harri Kolehmainen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä sieni?

Metsässä kävellessäni löysin kuvassa olevan erikoisen sienen, jota en ole vielä ennen nähnyt Suomen luonnossa. Liitteenä kuva sienestä. Sieni muistuttaa mielestäni lähinnä orakasta. Sienikirjoista en kuitenkaan löytänyt vastausta. Osasitteko te siis auttaa ? Mikä sieni mahtaa olla kyseessä ?

Kuva on otettu 31.5.2014 Lieksassa. Maasto on kuiva, kivinen kangasmaasto. Olen käynyt samalla aluella aikaisempina vuosina useita kertoja enkä ole havainnut kyseisiä sieniä aikaisemmin.

En tiedä tällä asialla merkitystä vai lieneekö vain yhteensattumaa. Erikoista kasvupaikassa on se, että sienet kasvatat pienellä aluella, johon salama iski reilu viikko sitten. Salama on iskenyt pieneen mäntyyn ja salaman vaikutuksesta osa männyn juurista on noussut maan pinnalle selvästi esiin salaman purkauskanavasta. Kyseiset sienet kasvavat aivan tämän salaman iskun lähialueella n. 2×10 metriä leveällä kaistalla.

Kysymyksen lähetti: Harri Kolehmainen

Vastaus

Sieni on todellakin joku orakas, vahvana arvauksena Hydnum-suvun siniorakas, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Orakas on ylivuotinen ja siksi musta. Jos kuvaa tulkitsin oikein, niin siinä on halkaisupintaa näkyvissä ja siinä näkyy vyöhykkeitä. Jos tämä on siniorakas, sieni on tuoreena sinertävä, jossa halkaisupinnalla vuorottelevat siniset ja oranssit vyöhykkeet.

Sen voin sanoa takuuvarmasti, että salaman iskulla ei ole mitään tekemistä näiden sienien kanssa, vallankin, kun salama on iskenyt keväällä ja nämä sienet ovat jo kasvaneet syksyllä, eli yhteensattumasta on kyse. Lisäksi nämä sienet ovat puiden sienijuurikumppaneita, joten puun kuollessa salaman iskusta pikemminkin sieniä ei enää ensi syksynä nouse. Tosin sienet voivat olla yhteydessä rihmastonsa kautta useampiin puihin, joten yhden puun kuolema ei välttämättä tapa sientä.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.