Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuvat: Anna E

Kuvat: Anna E

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä tuholaishyönteinen?

Tällainen oli nakertanut kolon (käytävän) meidän uuden seinäpeilin kehykseen. Reiän koko oli 4-5mm, ötökän koko ampiaisen luokkaa. Mikä tämä oikein on, ja mistä tullut?

Kysymyksen lähetti: Anna E

Vastaus

Kuvissa oleva kovakuoriainen on joku huppukuoriainen (heimo Bostrychidae), tarkemmin sitä ei kuvien perusteella pysty määrittämään. Heimossa on pari Suomessa luonnonvaraista lajia, jotka ovat hyvin pieniä eivätkä koskaan esiinny puurakenteissa tai esineissä. Tropiikissa lajeja on vaikka kuinka paljon ja ne ovat hyvin yleisiä ja niitä tulee jatkuvasti Suomeen tropiikista tuotavassa puutavarassa ja erilaisissa puuesineissä. Esimerkiksi saunan lauteissa käytettävässä abatsipuussa huppukuoriaisia on hyvin usein. Huppukuoriaisten toukat voivat syödä koko puun sisuksen täyteen käytäviä, joissa on hyvin hienojakoista purua. Suomessa niiden siirtymisestä uusiin kohteisiin ei ole havaintoja ja se on hyvin epätodennäköistä. Niinpä tässäkään tapauksessa ei tarvitse pelätä muita vahinkoja kuin peilinkehyksen vaurioita.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke