Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Kuva: Paula Heinänen
Se on suurennuslasilla katsottuna tummanruskea keltaisilla poikkiviivoilla, sillä on monta jalkaa ja etenee toukkamaisen hiljaa. Ilmestynyt viikon sisällä meille sisälle, ensin 1 ainoa kpl ja eilen löytyi 5 kpl elävää mönkiäistä, joista peräti 3 oli allekirjoittaneen sängyssä tyynyn vieressä(!)… Kuvassa sohvan rahilla menossa 1 kpl, minä tähtäsin taskulampulla siihen, kun isäntä otti valokuvaa, siitä syystä kuvassa keltainen läikkä, ei siis otuksen aiheuttama. Jäljet johtavat sylttytehtaalle, eli vanhaan kissaneitiin joka ulkoilee naapurin vajan alla, jossa myös asustelee oravaperhe. Toinen mielipaikka on toisen naapurin ulkokomposti, josta saattaa saada hiiren napattua…
Huom. kissasta ei löydy etsimälläkään yhtä ainoaa ötökkää, niitä on löytynyt vain sen makuupaikalta. Voisiko kyseessä olla suolistosta tulllut ötökkä? Kuten lapsilla kihomadot tulevat esiin lapsen nukkuessa? Eläinlääkäri ei ollut moista ötökkää nähnyt, sanoi ettei kuulu kissanloisiin. Kissa on nyt saanut ulkoloislääkityksen, toivotaan että ötökät häipyyy Mikähän ötökkä on kyseessä?
Kysymyksen lähetti: Paula Heinänen
Eläinlääkäri on oikeassa; kuvan eläin ei ole kissan loinen, eikä loinen ollenkaan. Kuvassa on nimittäin nähdäkseni museokuoriaisen (Anthrenus museorum) toukka. Se elelee normaalisti mm. eläimien pesissä tai yleensäkin siellä, missä on eloperäistä jätettä, kuten karvoja, höyheniä ja kuolleita hyönteisiä. Museoissa kuoriainen on ehkä tyypillinen, muttei toivottu vieras, sillä sen toukat saattavat tuhota arvokkaita hyönteiskokoelmia nopeasti lähes huomaamatta.
Yleensä näistä ei sisätiloissa ole juurikaan haittaa (ellei perheessä ole esim. perhostenkeräilijää) ja tässäkin tapauksessa ne saattavat kulkeutua esim. ulkoa oravanpesästä sisälle tai elävät jo sisällä, jos kissankarvoja on esim. listanraoissa tms. Pieni mahdollisuus on, että toukat syövät myös villatekstiilejä ja turkiksia tehden reikiä niihin, joten jos ongelma laajenee, voi myrkytystä harkita. Todennäköistä kuitenkin on, että kissankarvoista riittää sen verran ravintoa, etteivät ne joudu turvautumaan tekstiileihin. Myrkytystä helpompi tapa pitää kanta kurissa on säännöllinen siivoaminen. Ja koska laji elää Suomessa luonnonvaraisena, ei näistä koskaan pääse täysin eroon, vaan niitä tulee aina lisää, jos ravintoa on tarjolla. Omasta kodistakin olen muutamia löytänyt, enkä havainnut niiden aiheuttaneen vaurioita, vaikka hyönteiskokoelmakin löytyy.
Tähän Hyönteiset-aihealueen kysymykseen vastasi Harry Nyström.