Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Seppo Muhonen

Seppo Muhonen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikähän sieni

Kuvasin sienen 20.3.2017. Vantaalla, Petikon Luontovirkistysalueella. Sieni oli avannut väylän itselleen jäätikön läpi polulla, mikä oli kävelijöiden ja maastopyöräilijöiden painamaa.

Kysymyksen lähetti: Seppo Muhonen

Vastaus

Kyseessä on käpysieni (Baeospora myosura), joka lahottaa sekä männyn että kuusen käpyjä, mahdollisesti myös muiden, eksoottisten havupuiden käpyjä. Kyseessä on pieni sieni, joka ei ole ruokasieni. Sen erottaa varsin samannäköisistä käpynahikkaista mm. siten, että käpynahikkaan jalka on nukkainen, kuten kuvastakin näkyy, käpynahikkaiden jalan pinta on sileä tai nuorilla sienillä aivan tyvestä nukkainen. Myös lakin pinta on karkeampi kuin käpynahikkailla, joiden lakin pinta on sileä. Käpysieni on pääsääntöisesti syyssieni, joskin sen voi harvoin löytää myös keväällä. Se on varsin yleinen, mutta pienen kokonsa vuoksi jää helposti huomaamatta.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.